ارتوپدی

دانستنی های ارتوپدی

۴ مطلب در مهر ۱۴۰۰ ثبت شده است

درمان کمردرد با کمربند طبی

در بین بزرگسالان کمتر کسی را می‌توان یافت که به کمردرد مبتلا نشده باشد و این درد را در ناحیه کمر و ستون فقرات خود احساس نکرده باشد. به دلیل آن که کمردرد، یکی از دردهای شایع است و دلایل مختلفی می‌تواند باعث بروز آن شود. در این هنگام خیلی اوقات محصولات ارتوپدی به کمک ما می آیند، به همین جهت ما استفاده از کمربند طبی را برای درمان کمردرد پیشنهاد می‌کنیم، به شرط آن که شما بدانید کمردرد شما به چه دلیلی حاصل شده تا بتوانید مناسبترین نوع کمربند را انتخاب نمایید.

کمردرد

در ادامه این مطلب شما با انواع کمردردها و علت آن و همچنین کمربند طبی مناسب آن آشنا خواهید شد. پس تا انتهای این مطلب همراه ما باشید.

کمردرد بر اثر چه علت و عواملی ایجاد می‌شود؟
کمردرد ممکن است به صورت خفیف حاصل شود و یا توام با دردهای بسیار زیاد باشد به طوری که شخص از حرکت کردن بازماند و انجام کارهای روزانه وی با اختلال مواجه شود اما همان طور که پیشتر اشاره کردیم این درد شایع بوده و هر فردی در طی زندگی خود ممکن است بارها به انواع مختلف کمردرد به دلایل گوناگون دچار شود. از شایع‌ترین علت‌های کمردرد می‌توان به موارد زیر اشاره کرد.

کشیده شدن رباط و عضلات کمر:
بلند کردن و جابجا کردن اجسام سنگین یکی از اصلی‌ترین دلایلی است که می‌تواند باعث آسیب رساندن به عضلات دو طرف کمر، کشیده شدن رباط و درد در ستون فقرات شود و دردی خفیف تا شدید را برای افراد مختلف به وجود بیاورد.

بیرون زدن دیسک:
یکی دیگر از دلایلی که باعث کمردرد می‌شود و دردی شدید را می‌توان به همراه داشته باشد، بیرون زدن دیسک است. اگر از آناتومی بدن اطلاع داشته باشید، می‌دانید که در بین استخوانهای ستون فقرات که مهره مهره است یک بالشتک کوچک قرار دارد که از وارد شدن ضربه به ستون فقرات جلوگیری می‌کند اما اگر ضربه و یا فشار بیش از اندازه باشد این دیسک بیرون زده و یا پاره می‌شود در این شرایط فشار زیادی روی اعصاب ستون فقرات وارد می‌شود و سیاتیک را به وجود خواهد آورد که لازم است علاوه بر استراحت از کمربند طبی نیز برای تسکین آن استفاده نمایید.

اسکولیوز:
یکی دیگر از علت‌هایی که باعث بروز کمردرد می‌شود نوعی از ناهنجاری است که به اسکرولیز معروف است. این مشکل که در سنین میانسالی رخ می‌دهد باعث می‌شود ستون فقرات به یک سمت منحرف شود و با درد زیادی همراه باشد.

کمربند طبی

آرتروز در ناحیه کمر:
همان طور که می‌دانید دردهای آرتروزی ممکن است در نواحی مختلف بدن مانند دستها، پاها، کمر و گردن و .. مشاهده شود. اما هنگامی که آرتروز در ناحیه کمر به وجود می‌آید موجب تنگ شدن کانال نخاعی شده و درد زیادی را شایع شود.

استئوآرتریت: این مورد نیز یکی از دلایل شایع کمردرد به شمار می‌آید و و در اثر آن غضروف بین مفاصل در قسمت پایین کمر دچار آسیب دیدگی می‌شود که با درد همراه است.

پوکی استخوان:
از دیگر دلایل شایعی که موجب کمردرد می‌شود می‌توان به پوکی استخوان اشاره کرد. با بالا رفتن سن تراکم استخوان‌ها کم شده و حالت شکنندگی پیدا می‌کنند به این ترتیب مهره‌های ستون فقرات بیشتر در معرض آسیب قرار گرفته و با هر فشاری می‌توانند دچار شکستگی‌های کوچک شوند و درد بسیاری را به بیمار تحمیل نمایند.

اما علاوه بر تمامی مواردی که در بالا ذکر کردیم، قرارگیری بدن در حالت نامساعد به مدت طولانی، وجود مشکل در کلیه مانند عفونت و سنگ، سرطان و وجود تومور نیز می‌تواند از دلایل درد در ناحیه کمر باشد.

برای درمان کمردرد چه باید کرد؟
همان طور که پیشتر اشاره کردیم، هنگامی که دچار کمردرد می‌شوید لازم است ابتدا علت به وجود آورنده آن را شناسایی کنید تا بتوانید برای درمان کمردرد اصولی‌ترین و درست‌ترین روش را در پیش بگیرید.

در اغلب موارد مراقبت‌های فردی و درمان‌های خانگی می‌تواند در درمان کمردرد موثر باشد اما درمان کمردرد اصولا نیاز به مدت زمان طولانی دارد بنابراین چنانچه دچار آسیب و درد در ناحیه کمر شدید صبور باشید و زمانی را بدون استرس به استراحت اختصاص دهید، اما اگر پس از دو الی سه روز این درد کاهش نیافت، حتما به پزشک متخصص مراجعه کنید.

درمان کمردرد با استفاده از کمربند طبی
یکی از راه‌های درمان کمردرد استفاده از کمربند طبی است. در حال حاضر شرکت‌های تولید کننده تجهیزات پزشکی انواع مختلفی از کمربند طبی را تولید کرده‌اند که تا حد زیادی در درمان کمردرد موثر واقع شده‌اند. کمربند طبی می‌تواند به حالت پشتیبان عمل کرده و در مقابل فشارهایی که از بیرون به کمر شما وارد می‌شود تعادل و ثبات بدن شما را در این ناحیه تامین نماید و دردهای ناشی از دیسک کمر، سیاتیک و گودی کمر را که بسیاری افراد به آن دچارند را برطرف نماید. از انواع کمربند طبی می‌توان در درمان مشکلات زیر در ناحیه کمر استفاده کرد.

درمان کمردرد با کمربند طبی

در درمان دیسک کمر: برای درمان کمردرد ناشی از دیسک کمر، چنانچه دیسک برآمده و یا پاره شده باشد می‌توان از کمربند طبی استفاده نمود در این شرایط بهتر است از این محصول برای نگهداشتن ستون فقرات در یک حالت ثابت استفاده نمایید.
برای رفع گودی کمر: انحنای ستون فقرات در ناحیه کمر تا اندازه‌ای طبیعی است اما چنانچه این قوس بیش از اندازه باشد، می‌تواند باعث خارج شدن بدن از حالت تعادل طبیعی خود شود و به ستون فقرات فشار وارد نماید. این مشکل می‌تواند با درد همراه باشد و چه در زمان انجام فعالیت‌های روزانه و چه به هنگام خواب باعث اذیت فرد شود. با استفاده از کمربند طبی مخصوصی که برای رفع گودی کمر طراحی شده می‌توان تا حد زیادی این مشکل را برطرف نمود.
تسکین درد پس از عمل جراحی کمر: گاهی برخی از مشکلات در ناحیه کمر را نمی‌توان با استفاده از کمربند طبی درمان کرد و لازم است فرد حتما تحت اعمال جراحی قرار گیرد اما پس از انجام عمال جراحی برای مدتی بدن فرد باید در یک حالت تعادل و به دور از هرگونه فشاری قرار گیرد تا بهبود یابد. در این شرایط استفاده از کمربندی طبی برای محافظت از قسمتی که تحت جراحی قرار گرفته بسیار کارآمد خواهد بود.
انواع کمربند طبی و کاربرد آنها
مدل های بسیار متفاوتی از کمربند طبی تولید شده تا بتوانند مشکلات مختلف مربوط به کمر را درمان کنند. بعضی از این کمربندها کاملاً نرم ساخته شده و بیشتر عملکرد گرم کننده دارند و بعضی نمونه های دیگر کاملا سخت ساخته می شوند تا پشتیبانی قوی برای حفاظت از عضلات کمر ایجاد کنند. بعضی از مدل ها مثل کمربند های سایبرتک و نیمه سخت به شکلی ساخته می‌شوند که حالت بینابینی داشته و هر دو نقش کمربند نرم و سخت را به شکل معمولی ایفا کنند.
کمربند های فری سایز به شکلی ساخته می‌شوند که مناسب افراد با اندامهای متفاوت باشد و قابلیت تغییر سایز زیادی برای آنها در نظر گرفته شده. به همین دلیل به نسبت مدل های معمولی کاربرد بیشتری دارند و میتوانند مدت زمان زیادی برای یک یا چند نفر مورد استفاده قرار گیرند.
تمام مدل های بیان شده می توانند برای مشکلات شایع کمر مورد استفاده قرار گیرد اما از آنجایی که کمربند های سخت پشتیبانی بهتری ایجاد می کنند معمولاً انتخاب های مناسب تری برای مشکلات جدی به حساب می آیند. در سایت تن یار می توانید مدل های مختلف کمربند طبی را مشاهده و خریداری نمایید.

 

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰
فرزاد آشوری

ارتوپدی چیست از نگاه دکتر مردانی

ارتوپدی شاخه ای از علوم جراحی است که در حیطه سیستم حرکتی بدن فعالیت دارد. سیستم حرکتی شامل استخوان ها، مفاصل، عضلات و دیگر بافت هایی است که در اندام های حرکتی وجود دارند. متخصص ارتوپدی که به آن متخصص استخوان و مفاصل یا جراح استخوان و مفاصل یا ارتوپد هم میگویند سعی میکند تا با استفاده از روش های جراحی و غیر جراحی به درمان مشکلات سیستم حرکتی بدن اهتمام ورزد.

 

 

مشکلاتی مانند :
آسیب های استخوان ها و مفاصل بدنبال ضربات مثل شکستگی، دررفتگی، کشیدگی و رگ به رگ شدن، پاره شدن تاندون ها و رباط ها و ...

 

آسیب‌های ورزشی


 

 

 

خراب شدن مفاصل بدن مثل آرتروز و ساییدگی مفصل

 

عفونت اندام‌ها

 

تومورهای استخوان و بافت‌های نرم اندام

 

 

بیماری‌های مادرزادی اندام‌ها

کلمه ارتوپدی ریشه یونانی داشته و اولین بار آن را آقای نیکولاس آندری Nicolas Andry در سال 1741 میلادی از ادغام دو لغت ارتو Orthos به معنای صاف و مستقیم و لغت پدی Paideion به معنای کودک و بچه درست کرد. علت این ترکیب آن بود که در ابتدا ارتوپدی بدنبال صاف کردن اندام‌ها در بچه هایی بود که دست و پا یا ستون فقرات کج داشتند.

2- آموزش ارتوپدی:

 

در ایران افرادی که مدرک دکترای پزشکی دارند با طی یک دوره تخصصی چهار ساله در دانشکده های پزشکی مدرک تخصصی ارتوپدی را دریافت می‌کنند. دوره چهار ساله تخصصی ارتوپدی را دوره رزیدنتی میگویند و پزشکی که در حال طی این دوره است را رزیدنت می‌نامند. پس از طی این دوره چهار ساله از فرد رزیدنت امتحانی به نام بورد تخصصی ارتوپدی گرفته می‌شود و کسانی که در این امتحان قبول می‌شوند را صاحب بورد تخصصی می‌نامند. به علت گسترش انفجارگونه علوم در همه شاخه ها من جمله ارتوپدی، پزشکی ارتوپدی به زیر شاخه هایی تقسیم شده است و بسیاری از متخصصین ارتوپدی فعالیت کاری خود را به یک زیر شاخه محدود کرده‌اند. آنها به این طریق سعی می‌کنند بیشترین تمرکز خود را در یک زمینه بگذارند تا علم و تجربه بیشتری را در آن زمینه کسب کنند. این زیر شاخه ها عبارتند از:


جراحی دست

جراحی شانه و آرنج

جراحی ستون مهره

جراحی لگن و مفصل ران

جراحی زانو

جراحی پا

جراحی ارتوپدی کودکان

حراجی تومورهای سیستم حرکتی

جراحی تروما و آسیب‌های اسکلتی

جراحی آسیب‌های ورزشی


البته همه زیر شاخه های تخصصی ذکر شده فقط محدود به ارتوپدی نیستند. بطور مثال متخصصین جراحی عمومی هم یک زیر شاخه تخصصی به نام جراحی دست دارند و یا متخصصین جراحی اعصاب هم اعمال جراحی ستون فقرات را انجام می‌دهند.در بعضی از این زیر شاخه ها و در بعضی از کشورها دوره های تخصصی چند ماهه تا یک ساله ای وجود دارد که به آنها فلوشیپ میگویند. متخصصین ارتوپدی با گذراندن این دوره ها در دانشکده های پزشکی، سعی می‌کنند مهارت‌های عملی خود را در درمان بیماری‌های یک زیر گروه تخصصی خاص بیشتر کنند.

3- جراح استخوان کیست و جراحی استخوان چیست؟

 

جراحی استخوان شاخه ای از علم و هنر جراحی است که مورد نظر آن استفاده از روش های جراحی در درمان بیماری ها و آسیب های وارده به استخوان است. جراح استخوان معمولا به نام جراح استخوان و مفاصل شناخته میشود. این بدان معنی است که معمولا کسانی که استخوان ها را جراحی میکنند کار جراحی مفاصل را هم انجام میدهند. جراح استخوان نه تنها استخوان و مفصل را جراحی میکند بلکه بیماری ها و آسیب های هر نقطه ای از اندام را تحت نظر گرفته و در صورت لزوم تحت درمان جراحی قرار میدهد.

 

تشخیص و درمان بیماری ها و آسیب های استخوان و مفاصل ستون مهره و لگن هم به عهده متخصص جراحی استخوان و مفاصل است. بیماری های استخوان جمجمه و صورت را متخصص فک و صورت، بیماری های استخوان بینی را متخصص گوش و حلق و بینی و بیماری های استخوان دنده و جناغ را متخصص جراحی قفسه سینه مداوا میکند

. آموزش جراحی استخوان معمولا بصورت طی یک دوره چهارساله تخصص بعد از اخذ مدرک دکتری پزشکی است. درمان بیماریها و آسیب های اندام ها تحت نظر جراح استخوان یا همان ارتوپد صورت میگیرد. جراح استخوان نه تنها وظیفه جراحی دارد بلکه تشخیص و درمان بیماری ها و آسیب های اندام های حرکتی بدن انسان را عهده دار است. حال ممکن است این درمان جراحی و یا غیر جراحی باشد. وی در این راه از کمک دیگر فعالین پزشکی مانند فیزیوتراپ ها بهره مند میشود. متخصین روماتولوژی هم در زمینه تشخیص و درمان غیر جراحی دسته ای از بیماری های اندام ها که منشا روماتیسمی دارد فعالیت میکنند. پس در بعضی حیطه ها کار متخصصین استخوان و متخصصین روماتولوژی با یکدیگر همپوشانی دارد.

 4- اعمال جراحی ارتوپدی:

 

 

 

درمان‌های مختلفی به توسط متخصصین ارتوپدی انجام می‌شود که شایع‌ترین آنها عبارتند از:

جااندازی شکستگی ها بصورت بسته با کمک عمل جراحی

اعمال جراحی تعویض مفصل

آرتروسکوپی مفاصل

استئوتومی استخوان‌ها و تصحیح تغییر شکل آنها

پیوند استخوان

ترمیم عصب

ترمیم یا جابجا کردن تاندونها

 5- استخوان چگونه آسیب میبیند؟


 

استخوان به علل متفاوتی میتواند دچار مشکل شده و نیاز به درمان طبی و یا جراحی داشته باشد که شایعترین آنها عبارتند از:

انواع شکستگی های استخوان بدنبال ضربه

پوکی استخوان

تومورهای استخوان

عفونت های استخوان

بیماری های مادرزادی استخوان

تغییر شکل های استخوان

 

 6- چه نوع اعمال جراحی بر روی استخوان انجام میشود؟


 

انواع اعمال جراحی که روی استخوان انجام میشود بسیار متنوع هستند. معمول ترین آنها عبارتند از:

جااندازی بسته شکستگی استخوان و سپس گچ گیری

جااندازی باز شکستگی استخوان و سپس بیحرکت کردن آن یا پیچ و پلاک یا میله داخل استخوانی

استئوتومی استخوان و تصحیح تغییر شکل های استخوان

باز کردن دریچه در استخوان در جراحی استئومیلیت (عفونت استخوان)

بلند کردن و کوتاه کردن استخوان

قطع کردن استخوان و انجام جراحی آمپوتاسیون یا قطع عضو

اپی فیزیودز

نمونه برداری از استخوان

خارج کردن تومورهای استخوانی

پیوند استخوان برای درمان جوش نخوردگی شکستگی ها 

 

7- جراح مفصل کیست و جراحی مفصل چیست؟


 

جراحی مفصل همانطور که از نامش پیدا است شاخه ای از جراحی است که هدف آن درمان بیماری های مفصل با استفاده از روش های جراحی میباشد. جراح مفصل فقط در زمینه بیماری های مفصل فعالیت ندارد و دامنه فعالیت های وی بیماری های دیگر قسمت های اندام مانند استخوان، تاندون، اعصاب را هم شامل میشود.

هر قسمتی از اندام های حرکتی بدن انسان (بجز پوست) که دچار بیماری یا آسیبی شود در محدوده کاری متخصص جراحی مفصل قرار میگیرد. به خاطر اهمیتی که استخوان و مفصل در ساختمان اندام دارد به جراح مفصل، جراح استخوان و مفصل یا متخصص جراحی استخوان و مفصل هم میگویند. در زبان انگلیسی جراح استخوان و مفصل را Orthopedic surgeon  و جراحی استخوان و مفاصل را Orthopedics مینامند.

جراح استخوان و مفصل نه تنها بیماری ها و آسیب های اندام را جراحی میکند بلکه وظیفه تشخیص علت مشکلات اندام را هم به عهده دارد. البته متخصصین روماتولوژی هم در زمینه تشخیص و درمان بیماری های اندام های حرکتی انسان فعالیت دارند ولی دامنه کاری ایشان محدود به آن دسته از بیماری ها است که منشا روماتیسمی دارند. درمانی که متخصصین روماتولوژی برای بیماری های اندام ارائه میدهند درمان طبی و دارویی است و در صورت نیاز به عمل جراحی اینکار به توسط متخصص ارتوپدی انجام میشود.

 


مفصل فقط در اندام های فوقانی و تحتانی وجود ندارد. لگن و ستون مهره هم حاوی استخوان و مفصل است. پس تشخیص و درمان بیماری های حرکتی ستون مهره و لگن هم به عهده جراح استخوان و مفصل است

.

مفصل به علل متفاوتی میتواند دچار مشکل شده و نیاز به درمان طبی و یا جراحی داشته باشد که شایعترین آنها عبارتند از:

 

انواع شکستگی های مفصلی بدنبال ضربه

تومورهای استخوان یا بافت نرم مفصل

عفونت های مفصل

بیماری های مادرزادی مفصل

تغییر شکل های مفصل

آسیب های بافت نرم مفصل مانند آسیب رباط، تاندون، غضروف و مینیسک

آموزش جراحی استخوان و مفصل معمولا بصورت طی یک دوره چهارساله تخصص بعد از اخذ مدرک دکتری پزشکی است.

انواع اعمال جراحی که روی مفصل انجام میشود عبارتند از:

جااندازی بسته شکستگی های مفصلی و سپس کچ گیری

جااندازی باز شکستگی های مفصلی و سپس بیحرکت کردن آن یا پیچ و پلاک یا میله داخل استخوانی

جراحی عفونت مفصلی

نمونه برداری از مفصل

خارج کردن تومورهای استخوانی و بافت نرم مفصل

اصلاح شکل مفصل با انجام استئوتومی یا آزاد کردن بافت نرم داخل و خارج مفصل

اصلاح دامنه حرکتی مفصل

بازسازی پارگی های رباط

ترمیم و بازسازی تاندون های اطراف مفصل

ترمیم یا دیگر اعمال جراحی روی منیسک

ترمیم آسیب های غضروف مفصل

خشک کردن و آرترودز مفصل

تعویض مفصل یا آرتروپلاستی

8- ارتوپدی فنی چیست؟

 

 

ارتوپدی فنی زیر مجموعه ای از رشته های وابسته به پزشکی است که هدف از آن تولید ارتوز و پروتز و آموزش بیمار برای استفاده از آنها است. کسانی را که در این رشته فعالیت میکنند اگر ارتوز تولید میکنند ارتوتیست و در صورتیکه پروتز یا اندام مصنوعی میسارند پروستتیست می نامند. ممکن است یک نفر در هر دو این رشته ها فعالیت داشته باشد.پروتز ها اندام های مصنوعی هستند که برای بیمار ساخته شده و در جای اندام طبیعی از دست رفته گذاشته میشوند. بیماران به علل متفاوتی ممکن است یک اندام یا قسمتی از آن را نداشته باشند. یک نوزاد ممکن است در بدو تولد فاقد قسمتی از اندام باشد و ممکن است یک اندام غیر کارا یا بد شکل داشته باشد که پزشک برای بهتر کردن شکل یا کارآیی آن مجبور به قطع قسمتی از آن و سپس جایگزینی قسمت قطع شده با یک قسمت مصنوعی باشد.

هر فردی ممکن است در طول زندگی خود به علت ضربات وارده به اندام یا سوختگی یا سرمازدگی یا دیگر حوادث دچار آسیب های شدیدی شود که منجر به قطع عضو گردد. گاهی اوقات هم ابتلا به بعضی بیماری ها مانند دیابت موجب از دست رفتن قسمتی از اندام شود. تمام این بیماران نیاز به اندام مصنوعی دارند تا نه تنها شکل و ظاهر بهتری داشته باشند بلکه کارآیی آنها هم بهتر شود. یک فعال ارتوپدی فنی اندام مصنوعی بیمار را متناسب با دیگر قسمت های بدن وی ساخته و آن را برای بیمار آماده میکند. ارتوز یا بریس ها وسایلی هستند که در کنار اندام قرار گرفته و حرکات آن را در جهاتی خاص محدود کرده یا کنترل میکنند. بیماران به علل متفاوتی ممکن است نیاز به ارتوز داشته باشند.بیمارانی که به علت مشکلات مادرزادی کنترل مناسبی روی حرکات مفاصل خود ندارند از ارتوز استفاده میکنند. بدنبال آسیب هاییکه بعد از تصادفات و یا دیگر ضربات به اندام ها وارد میشود و یا بعد از اعمال جراح ممکن است بیماران تا مدتی نیاز به استفاده از بریس یا ارتوز داشته باشند. بسیاری از بیماری های سیستم عصبی محیطی و مرکزی که موجب عدم توانایی بیمار در کنترل اندام هایش میشوند نیاز به ارتوز دارند.

 

 

 

ارتوز ها ممکن است از قبل آماده باشند و یا به توسط ارتوپدی فنی ساخته شوند. در مواردی که بیمار از یک ارتوز از قبل آماده شده استفاده میکند ارتوپدی فنی میتواند طرز درست استفاده از آن را به بیمار آموزش داده و در صورت لزوم تغییراتی در آن بدهد که اندازه اندام بیمار شود. برای بعضی بیماران لازم است که ارتوز به اندازه اندام بیمار ساخته شود. ارتوپدی فنی این ارتوز ها را ساخته و طرز استفاده از آنها را به بیمار آموزش میدهد.

کسانی که در زمینه ارتوپدی فنی تحصیل کرده و فعالیت میکنند ممکن است تکنیسن باشند و یا ممکن است مدرک کارشناسی، کارشناسی ارشد و یا دکتری در رشته ارتوپدی فنی داشته باشند. تمام این مقاطع در ایران و بسیاری کشورهای دیگر تدریس میشود. کسی که در رشته ارتوپدی فنی تحصیل کرده و فعالیت میکند باید دانش بالایی در زمینه آناتومی بدن انسان و بیماری های سیستم حرکتی داشته باشد. این افراد همچنین دانش و مهارت های بالایی در زمینه های فنی و دانش مکانیک و علم استفاده از مواد دارند.

9- کایروپراکتیک چیست؟

 

 

کایروپرکتیک زیر شاخه ای از درمان های مکمل یا Complementary and alternative medicine بوده و هدف اختصاصی کایروپراکتیک تصحیح در جابجایی های مهره ها subluxation و اختلال حرکتی سگمنتال biomechanical intersegmental dysfunction (BID) با روشی بی خطر و موثر می باشد. اصلاح در رفتگی تنها برای درمان بیمارانی که علائم درد و بیماری را نشان می دهند، در نـظر گرفته نمی شود، بلکه این روش در مورد هر بیماری که دچار subluxation مهره ها می باشد بکار می رود، علیرغم اینکه بیمار هیچگونه علائم بیماری و درد را نداشته باشد. این دکتر کایروپراکتیک است که وجود این subluxation را تشخیص داده و با تنظیم(adjustment)  ستون فقرات و تصحیح این جابجایی به بدن در راه درمان خویش کمک می کند.
بر خلاف اطلاعات نادرستی که ممکن است در اختیار مردم گذاشته شده باشد، تنها وظیفه دکتر کایروپراکتیک (D.C) تنظیم کردن ستون فقراتی که از حالت طبیعی خارج شده است، نمی باشد. بلکه او با این کار به بدن توانایی طبیعی خود را برای درمان این اختلال biomechanical intersegmental dysfunction (BID)، باز می گرداند. در حین  adjustment، مهره جابجا شده از حالت غیر طبیعی (گیر) خود خارج شده و اختلال عملکرد آن اصلاح می شود. این تغییر حالت مهره باعث برانگیخته شدن قدرت طبیعی بدن در درمان خودش می شود. در این حالت است که مهره ها به حالت تراز طبیعی خود بازگشته اند. هدف نهایی درمان کایروپراکتیک اصلاح این جابجایی ها، یا به عبارت دیگر درمان اختلال حرکتی مهره ای (BID) می باشد. در حقیقت همین جابجایی های کوچک هستند که به ایجاد بیماری و ناخوشی منجر می شوند و ممکن است سیستم ایمنی ما را تضعیف کنند. ستون فقرات ما از 24 استخوان کوچک بنام مهره تشکیل شده است. هفت عدد از این مهره ها در گردن، دوازده عدد آنها در ناحیه پشت، پنج عدد در قسمت کمر قرار دارند. این مهره ها روی هم قرار گرفته اند بطوریکه اگر از جلو به این ستون نگاه شود، خط مستقیمی دیده می شود.البته خیلی بندرت افرادی یافت می شوندکه ستون فقراتشان کاملاً صاف و بدون انحنا باشد. در بیشتر مردم ستون فقرات انحنای بسیار جزیی به راسـت یا چپ دارد و حتی ممکن است یک یا چند مهره از حالت طبیعی خود پیچ خورده (twisted) و یا چرخیده(rotated) باشند.

شایعترین کاری که در کایروپرکتیک انجام میشود درمان کمردرد و درد گردن با مانیپولاسیون (حرکت دادن) ستون مهره Spinal manipulation است. درمانگر های کایروپرکتیک عقیده دارند که علت بسیاری از دردهای ستون مهره نیمه دررفتگی در مفاصل آن است و بنابراین میتوان با انجام حرکاتی بر روی ستون مهره بیمار آن مفاصل را میزان کرده Adjustment و یا جاندازی کرد.


 


اساس درمان در کایروپراکتیک حرکات دست درمانگر است. مانورهایی که یک درمانگر کایروپراکتیک انجام میدهد به این صورت است که ابتدا بیمار را بر روی تخت مخصوصی خوابانده و سپس با دست خود نیروها و فشارهایی را بر قسمت های خاصی از بدن وارد میکند، قسمت هایی از ستون مهره و اندام ها را بیش از حد معمول میپیچاند و یا میکشد و یا ضرباتی ناگهانی با سرعت زیاد ولی شدت کم به آن وارد میکند. عقیده دارند که با این فشارها مفاصلی که قفل شده اند و یا خوب حرکت نمیکنند دوباره حرکات طبیعی خود را بدست آورده و در نتیجه آن کارکرد ستون مهره و سیستم عصبی آن بهبود میابد. برای انجام مانورهای کایروپرکتیک ممکن است فقط از دست درمانگر و یا از وسایلی استفاده شود. ممکن است در حین انجام حرکات توسط درمانگر، صداهایی در ستون مهره شنیده شود که به علت حرکت سطوح مفصلی و آزاد شدن حباب های گاز در مفاصل ستون مهره است. درست مانند وقتی که با فشار دادن به مفاصل انگشت از آنها صدا خارج میشود.


مانورهای کایروپرکتیک معمولا دردناک نیست با این حال ممکن است بعد از بعضی حرکات آن، بیمار تا چند ساعت دردی موضعی در محل داشته باشد. گاهی اوقات درمانگر کایروپراکتیک از روش های فیزیوتراپی برای کاهش درد بیمار استفاده میکند. روش هایی مانند:

 

سرما و گرما

ماساژ

اولتراسوند

دیاترمی

تحریک الکتریکی عضلات

تحریک الکتریکی اعصاب

کشش

اشعه مادون قرمز


 همانطور که گفته شده زمینه اصلی فعالیت کایروپراکتیک درمان کمردرد و دردهای گردنی است. با این حال بعضی مواقع ممکن است در درمان سردرد و بعضی دردهای مفاصل دیگر هم فعالیت کنند. یک درمانگر کایروپرکتیک که به آن Chiropractor یا دکتر کایروپرکتیک هم میگویند کسی است که به مدت 5-4 سال در دانشگاه درس میخواند و آموزش های لازم را فرا میگیرد. آموزش دوره های کایروپراکتیک عمدتا در کشورهای انگلیسی زبان صورت میگیرد. دکتر کایروپراکتیک سعی میکند مشکلات سیستم حرکتی بدن ( و بخصوص ستون فقرات) را با انجام مانورها و حرکاتی بر روی آنها برطرف کند.

10- کاردرمانی چیست؟


 

کاردرمانی شاخه ای از علوم پزشکی است که هدف آن بازپروری فرد به گونه ای است که بتواند بطور مستقل زندگی کند، مولد باشد و از زندگی خود لذت ببرد. فردی که طرف کاردرمانی است کسی است که به علت بیماری، تصادف یا مسن شدن توانایی های طبیعی را که افراد دیگر دارند نداشته یا آنها را از دست داده است.  بچه هایی که به علت مشکلات مادرزادی توانایی های طبیعی را ندارند، کسانی که به علت عقب افتادگی های ذهنی نمیتوانند کارهای معمولی را انجام بدهند، افرادی که به علت افزایش سن و ناتوانی های ناشی از آن در مراقبت از خود دچار مشکل شده اند، کسانی که به علت آسیب های ناشی از تصادف نمیتوانند فعالیت های شغلی خود را مانند قبل انجام بدهند و بسیاری افراد دیگر میتوانند از کمک یک کاردرمانگر استفاده کنند.

کاردرمانگر به فرد ناتوان یاد میدهد که چگونه از خود مراقبت کند، به چه صورت کار کند و چگونه تفریح کند. به وی آموزش میدهد تا یاد بگیرد چگونه غذا بخورد، لباس بپوشد، حمام برود، غذا درست کند و کارهای خانه و مدرسه و محل کارش را انجام دهد.

کاردرمانگر هر چیزی را که مانع انجام فعالیت های طبیعی شخص باشد تغییر میدهد. وی در محیط زندگی و کار فرد تغییراتی میدهد تا وی بهتر بتواند زندگی کند. در نوع کار شخص تغییراتی میدهد تا بهتر بتواند از عهده وظایف محوله خود برآید. ابزارهای خاصی به فرد میدهد تا وی با کمک آنها بتواند بهتر کارهایش را انجام دهد و مهارت های فرد را در انجام فعالیت هایش افزایش میدهد.

یک کاردرمانگر آموزش های لازم را دیده است تا با فردی که از لحاظ ذهنی قدری کند است و یا مشکلات عاطفی مانند افسردگی یا اضطراب دارد برخورد مناسب داشته و او را آماده یک زندگی بهتر کند.

کاردرمانی میتواند به بچه هایی که مشکلات زیر را دارند کمک کند:


بیماری های مادرزادی

مشکلات حسی

آسیب های مغز و نخاع

مشکلات یادگیری

اوتیسم

روماتیسم مفصلی

اختلالات ذهنی و رفتاری

مشکلات ارتوپدی

تاخیر در رشد

بعد از عمل جراحی

سوختگی

اسپاینا بیفیدا

قطع عضو

سرطان

آسیب های شدید دست

ام اس، فلج مغزی


 

یک کاردرمانگر به کودک کمک میکند تا:

 

مهارت های دستی خود را بهتر کرده و بتواند چیز ها را با دست خود بگیرد و رها کند و یا بتواند بهتر بنویسد

ارتباط بین چشم و دست خود را بهتر کند. بطور مثال با توپ بهتر بازی کند

کودکانی که مشکلات یادگیری دارند بتوانند کارهایی مانند حمام رفتن، لباس پوشیدن، شانه کردن موی سر، مسواک زدن، غذا خوردن توالت رفتن و بسیاری کارهای دیگر را بهتر انجام دهند

کودکانی که مشکلات رفتاری دراند بتوانند بهتر خشم خود را کنترل کنند

بتوانند از وسایلی مانند ویلچر و عصا بهتر استفاده کنند

کودکانی که مشکلات تمرکز دارند بتوانند مهارت های اجتماعی خود را بهتر کنند

 

منبع

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰
فرزاد آشوری

ارتوپدی جیست از نگاه دکتر یاسر نژادی

اصطلاح ارتوپدی ریشه در قرن هجدهم میلادی داشته و توسط پزشک فرانسوی متخصص اطفال به نام نیکولاس آندری شکل گرفته است ، که طی آن ارتوپد را با یک باغبان مقایسه می‌کند که یک درخت کج را به یک دیوار یا موقعیت قوی متصل می‌کند. از آن زمان این مثال یک نمونه برجسته در همه جوامع ارتوپدی بوده است.

• ارتوپدی چیست؟
ارتوپدی تخصص پزشکی اختصاص داده شده به تشخیص ، درمان ، توانبخشی و پیشگیری از صدمات و بیماری های سیستم عضلانی اسکلتی از بدن انسان می باشد که شامل استخوان ها ، مفاصل ، رباط ها ، تاندون ها ، عضلات و اعصاب است که اجازه می دهد یک فرد حرکت کرده و فعال باشد.
این رشته پزشکی با درمان ناهنجاری های مادرزادی ، پیشگیری و درمان بیماری‌های مزمن و آسیب سیستم اسکلتی عضلانی ارتباط دارد.
در حال حاضر ارتوپدی به بیماران در همه سنین از نوزادان با کجی یا پیچیدگی پا تا ورزشکاران جوان که به جراحی آرتروسکوپی نیاز دارند ، اختصاص داده شده است. این رشته همچنین به درمان شکستگی استخوان ها نیز می پردازد.

ارتوپدی چیست؟ 
ارتوپدی چیست؟

• وظایف ارتوپدی
هدف و وظیفه اصلی ارتوپد ارتقاء رشد سیستم عضلانی اسکلتی و درمان تغییرات دژنراتیو است.
پزشک متخصص ارتوپدی با مسائل مربوط به سیستم عضلانی اسکلتی مواجه شده و به مسائل زیر می پردازد:
– تشخیص آسیب یا اختلال
– درمان با داروها ، تمرینات، جراحی یا سایر برنامه های درمانی
– تمرینات توانبخشی یا درمان فیزیکی برای بهبود حرکت قدرت یا عملکرد
– پیشگیری با ارائه برنامه های اطلاعاتی و درمان برای جلوگیری از آسیب ها و یا تاخیر در پیشرفت بیماری ها
در واقع ارتوپدی، تکنیکی است که به دنبال اصلاح یا جلوگیری از تغییر شکل بدن انسان از طریق تمرینات یا دستگاه های مختلف می باشد. دستگاه‌های ارتوپدی ارتز نام دارند ، که شامل پروتز های متفاوتی هستند که از مواد و لوازم مصنوعی به عنوان جایگزین برای هر بخشی از بدن که به دلایلی از دست رفته است ، تشکیل شده اند.

برخی از رایجترین بیماری هایی که توسط یک پزشک متخصص ارتوپد درمان می شوند عبارتند از:

– آرتریت
– نکروز استخوان
– پارگی رباط
– کمر درد
– سیاتیک
– عفونت مفاصل
– پارگی تاندون ها
– اسکولیوز
– فتق دیسک
– خار پاشنه
– رگ به رگ شدن
اختلالاتی نظیر کجی پا ،تومورهای استخوان ، انقباض شانه نیز تصاویر بالینی معمولی است که توسط متخصص ارتوپد درمان می شود.

• فلوشیپ ارتوپدی چیست؟
تمام پزشکان ارتوپدی، مجاز به درمان هر مورد از آسیب های اسکلتی عضلانی می باشند ، با این حال همانند دیگر رشته‌های پزشکی این رشته نیز می تواند بر روی مناطق خاص شامل پا ، زانو ، شانه ، ستون فقرات ، کودکان و غیره تخصصی تر شده و به عبارت دیگر فلوشیپ یا فوق تخصص آن منطقه را داشته باشد. فلوشیپ مهارت های علمی و تجربی پزشکان فارغ التحصیل را در یک زمینه خاص افزایش می دهد.
متخصصان ارتوپدی با گذراندن دوره های فلوشیپ ، فقط با بخش های خاصی از بدن کار می کنند. به عنوان مثال فلوشیپ زانو فقط در مورد بیماری ها و آسیب های زانو ، تعویض مفصل زانو یا آرتروسکوپی زانو و به طور کلی تمام مواردی که مربوط به زانو می‌شود ، فعالیت می کنند.

• ارتوپدی اطفال
شاخه ای از ارتوپدی برای مراقبت از کودکان دارای نقض ستون فقرات یا اندام های زیرین می باشد.
ارتوپدی اطفال زمینه ، تخصص یا فلوشیپی از ارتوپدی است که کودکان مبتلا به اختلالات مربوط به استخوان ها ، عضلات و کودکانی که این مشکلات را پس از بیماری یا آسیب ایجاد می کنند ، درمان می کند.

• روش های درمان ارتوپدی
در ارتوپدی دو نوع روش درمان وجود دارد ، که شامل روش های محافظه کارانه و جراحی می باشند ، که دو روش متفاوت از یکدیگر هستند .

– درمان محافظه کارانه در ارتوپدی
درمان محافظه کارانه ، شامل برنامه های کاربردی و فیزیکی است ، که در آن با استفاده از جریان مستقیم و متناوب اولتراسوند و نور لیزر که از طریق بخش های دردناک جریان می یابند ، کمک می کنند تا گردش خون و مواد مغذی در مناطق مربوطه فعال شوند.
علاوه بر این خدماتی مانند تزریق کنترل شده توسط CT بر روی ستون فقرات برای تحریک ریشه عصب به عنوان یک نتیجه از دیسک یا تنگی کانال نخاعی و شکایت مزمن از استئونوزهای ستون فقرات انجام می شود ، که عامل ضد التهاب بوده و باعث تسلی عامل درد می شود و می تواند به واسطه این روش به صورت دقیق تزریق انجام شود و کنترل توموگرافی کامپیوتری به طور قابل ملاحظه‌ای موجب کاهش خطرات بالقوه می شود.
شوک درمانی، درمان درد ، احیا پزشکی ، Spinerliner و کایروپراکتیک طیف گسترده روش های محافظه کارانه را کامل می کنند.

– درمان جراحی در ارتوپدی
در صورتی که درمان محافظه‌کارانه کافی نباشد ، پزشک ممکن است از جراحی استفاده کند . بیماری و دردهای شانه ، مفصل آرنج ، مچ پا ، لگن و زانو اغلب با چنین درمانهایی می‌توانند به طور قابل توجهی کاهش یافته و همچنین باعث بهبود کیفیت زندگی می شود.
به عنوان مثال در طی جراحی های ارتوپدی که توسط جراح ارتوپد انجام می شود ، ممکن است بافت های تاندون پاره شده یا قطعات تاندون آسیب دیده برای از بین بردن درد تاندون آشیل حذف شوند.

• جراح ارتوپد
جراح ارتوپد ، پزشکی است که حداقل ۱۲ سال تحصیلی را تکمیل نموده و آموزش گسترده ای در تشخیص و درمان آسیب ها و بیماری های سیستم اسکلتی عضلانی دیده است.
هدف جراحی ارتوپدی ، درمان اختلالات مختلف دستگاه اسکلتی و حرکتی یا کاهش علائم آنها می باشد . این مشکلات می‌تواند بر استخوان ها ، ساختارهای غضروف یا مفصل ها تاثیر بگذارد.
این پزشکان با مشکلاتی که بر سیستم عضلانی اسکلتی تاثیر می گذارند ، مقابله می کنند.

 چه آسیب‌ هایی با جراحی درمان می شوند؟
– جراحات بپا : متاتارسالژی، والگوس پنجه پا، پای صاف
– آسیب های دست: به عنوان مثال آسیب ناشی از تونل کارپ ، استئوارتریت انگشت‌شصت ، گرفتگی عضلات دست
– آسیب های زانو مانند مینیسک ، لیگامان یا استئوآرتریت
– آسیب های شانه
– آسیب های مفصل ران: به عنوان مثال استئوآرتریت مفصل ران
– انواع آسیب های جراحتی

 

منبع

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰
فرزاد آشوری

ارتوپدی چیست از نگاه درمان کده

ارتوپد یک تخصص پزشکی است که به روی تشخیص، اصلاح، پیشگیری و درمان بیماران مبتلا به ناهنجاری اسکلتی- اختلالات استخوان، مفصل، عضله، رباط، تاندون، عصب و پوست- تمرکز دارد. مواردی که ذکر شد سیستم عضلانی اسکلتی را می سازد.

سیستم عضلانی اسکلتی بدن سیستم پیچیده ای متشکل از استخوان، مفصل، رباط، تاندون، عضله و عصب است که به بدن اجازه ی حرکت، کار و فعالیت می دهد. زمانی شاخه ی ارتوپد تنها به مراقبت از کودکان مبتلا به بدشکلی ستون فقرات و عضو محدود می شد اما حالا شامل مراقبت از بیماران در هر سن، از کودک مبتلا به پای چنبری گرفته تا ورزشکاران جوان که به جراحی ارتوپد نیاز دارند و افراد مسن مبتلا به آرتروز، می شود.

به پزشکان متخصص این حوزه جراح ارتوپد یا ارتوپدیست می گویند.

کار دکتر ارتوپد چیست؟

ارتوپدیست درکنار جراحی از روش های جسمانی، تجویز دارو و توان بخشی استفاده می کند و در تمام جنبه های مراقبت بهداشتی که به سیستم عضلانی اسکلتی مربوط می شود دست دارد. این تخصص به طرز باورنکردنی وسیع و متنوع است. ارتوپدیست به درمان طیف گسترده ای از بیماری ها مانند شکستگی و در رفتگی، پارگی رباط، پیچ خوردگی و در رفتن تاندون، در رفتگی عضله و بورسیت بیرون زدگی دیسک، سیاتیک، کمردرد، اسکولیوز زانوی کج، خمیدگی پا، پینه پا و انحراف شست، آرتروز و پوکی استخوان، تومور استخوان، دستروفی عضلانی و فلج مغزی، پای چنبری، عدم تساوی پا و ناهنجاری انگشتان دست و پا و اختلالات رشد می پردازد.

بیشتر بدانید: جراح ارتوپد چه نوع جراحی‌هایی انجام می‌دهد؟

درمجموع می توان گفت پزشک ارتوپدی در زمینه های زیر مهارت دارد:

تشخیص آسیب یا اختلال

درمان با دارو، ورزش، جراحی یا سایر برنامه های درمان

توان بخشی از طریق پیشنهاد ورزش یا فیزیوتراپی برای ترمیم حرکت، قدرت و عملکرد

اطلاع رسانی و ارائه ی برنامه ی درمان برای پیشگیری از بروز آسیب یا کند کردن روند پیشرفت بیماری

معمولا، 50 درصد از کار متخصص ارتوپدی وقف مدیریت جراحت و بیماری با روش هایی غیر از جراحی و 50 درصد دیگر صرف مدیریت بیماری با جراحی می شود. ممکن است برای بهبود عملکرد درنتیجه ی آسیب به استخوان، مفصل، عضله، تاندون، رباط، عصب یا پوست به جراحی نیاز باشد.

دکتر ارتوپدی با سایر متخصصان کادر درمان نیز همکاری نزدیک دارد و اغلب در نقش مشاور برای پزشکان دیگر ظاهر می-شود. ارتوپدیست عضو تیمی است که کار مدیریت آسیب های چندگانه و پیچیده را برعهده دارد و اغلب در تنظیم و اجرای مراقبت های اورژانسی نقش مهمی ایفا می کند.

جراح ارتوپد چه چیزی را درمان می کند؟

درحالی که اکثر پزشک های ارتوپدی کار ارتوپد عمومی را انجام می دهند، برخی در درمان پا، دست، کتف، ستون فقرات، لگن، زانو و برخی دیگر در حیطه ی اطفال، آسیب یا پزشکی ورزش تخصص می گیرند. ممکن است بعضی از متخصص ارتوپدی در چند حوزه تخصص داشته باشند.

جراحان ارتوپد اول سراغ روشی به غیر از جراحی، مانند دارو یا توان بخشی، می روند. آن ها همچنین این تخصص را دارند که درصورت لزوم برای ترمیم آسیب یا اصلاح بیماری دست به جراحی بزنند.

بیشتر بدانید: جراح ارتوپد چه نوع جراحی‌هایی انجام می‌دهد؟

درد عضلانی اسکلتی اولین دلیل برای مراجعه ی افراد نزد متخصص ارتوپدی است.

بسیاری می دانند که جراحان ارتوپد استخوان های شکسته را درمان و مفاصل آسیب دیده را تعویض می کنند اما آیا می دانستید که جراح ارتوپد کار درمان موارد زیر را نیز بر عهده دارد؟

جراحت های ورزشی

کمردرد، بیرون زدگی دیسک و تنگی مجرای نخاع

تومور مغزی

تونل کارپ، آرتروز و جراحت دست

پای چنبری، انحراف پا و دیسپلازی لگن

آسیب ارتوپدی

دراز بودن عضو

جراحت تاندون آشیل، پینه پا و جراحت پا و قوزک

پوکی استخوان

آرتروز

امروزه بیماران ارتوپدی از مزیت پیشرفت تکنولوژی نظیر تعویض مفصل و آرتروسکوپ بهره مند هستند که به ارتوپدیست اجازه می دهد داخل مفصل را ببیند. اما ویزیت با گفتگوی خصوصی و معاینه ی فیزیکی شروع می شود. ممکن است در ادامه برای تشخیص به آزمایشاتی نظیر آزمایش خون، اشعه ی ایکس و غیره نیاز باشد.

درمان می تواند شامل مشاوره ی پزشکی با متخصص ارتوپد، تجویز دارو، قالب یا تراشه گذاری و تراپی هایی نظیر ورزش یا جراحی باشد. اکثر بیماری و جراحت های ارتوپد بیش از یک روش درمان دارد. پزشکان ارتوپدی گزینه های درمان را مطرح و به شما کمک می کند بهترین برنامه را انتخاب کنید تا بتوانید یک زندگی فعال و طبیعی داشته باشید.

 

منبع

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰
فرزاد آشوری